Matris Konu Anlatımı ve İçeriği
12 Temmuz 2024

Matris Konu Anlatımı ve İçeriği

Matris Konu Anlatımı

Matris, elemanlarının düzenli bir biçimde m tane satır ve n tane sütundan oluşan yapıya denir. Matrisler büyük harflerle gösterilir ve tablodaki yatay sıralar satır, düşey sıralar ise sütun olarak adlandırılır. Matris elemanları genel olarak \(a_{ij}\) terimi kullanılarak gösterilir.

Matris Çeşitleri

Sıfır Matrisi: Bütün elemanları sıfır olan matrise sıfır matrisi denir.

Kare Matrisi: Satır ve sütun sayısı birbirine eşit olan matrislerdir. Örneğin, A matrisi 5 satır ve 5 sütundan oluşuyorsa, bu A matrisi bir kare matristir.

Birim Matris: Kare matris olup, köşegen elemanları 1 ve diğer elemanları 0 olan matrise birim matris denir. Birim matris genellikle I harfi ile gösterilir.

Matrislerin Eşitliği

Aynı türden olan iki matrisin tüm aynı indisli elemanları eşit ise, bu matrisler eşit olarak kabul edilir. Matris eşitliği, iki matrisin aynı indisli tüm elemanlarının birbirine eşit olmasını gerektirir.

Matrisin Transpozu (Devriği)

Bir matrisin satırlarının sütun, sütunlarının ise satır haline getirilmesiyle elde edilen matrise matrisin transpozu denir. Bir matrisin herhangi bir reel sayı ile çarpılması, matris içindeki tüm elemanların aynı sayı ile çarpılması anlamına gelir. Aynı türe sahip olan matrisler toplanabilir, bu durumda aynı indisli terimler toplanmış olur. Aynı türden matrisler çıkarıldığında aynı indisli terimler çıkarılmış olur. İki matrisin çarpımı için, birinci matrisin sütun sayısı ile ikinci matrisin satır sayısının eşit olması gerekir. Çarpma işleminde, birinci matrisin satırları ile ikinci matrisin sütunları çarpılır ve elde edilen sayılar toplanır.

Determinant

Bir matrisin determinantı olabilmesi için matrisin kare matris olması gereklidir. Determinant fonksiyonu kare matrise uygulandığında elde edilen sayıya matrisin determinantı denir. Birim matrisin determinantı her zaman 1'dir. Determinantın özellikleri şunlardır:

  • Bir satır veya sütunun tüm elemanları 0 ise, matrisin determinantı da 0 olur.
  • Herhangi iki satır veya sütunun elemanları birbirine eşit veya orantılı ise, veya yer değiştirirse, determinant 0'a eşit olur.
  • Kare matrisin determinantı ile transpozunun determinantı birbirine eşittir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ondalık Kesirler Konu Anlatımı

Ondalık Kesirler Konu Anlatımı

3 Sınıf Konu Anlatımı ve İçeriği

3 Sınıf Konu Anlatımı ve İçeriği

Mantık Konu Anlatımı ve İçeriği

Mantık Konu Anlatımı ve İçeriği

Zarflar Konu Anlatımı ve İçeriği

Zarflar Konu Anlatımı ve İçeriği

Rasyonel Sayılar Konu Anlatımı ve İçeriği

Rasyonel Sayılar Konu Anlatımı ve İçeriği

Güncel

Yüzdeler Konu Anlatımı

Yüzdeler Konu Anlatımı

Güncel

Üçgenler Konu Anlatımı ve İçeriği

Üçgenler Konu Anlatımı ve İçeriği