Elektrokimya Konu Anlatımı ve İçeriği
21 Haziran 2024

Elektrokimya Konu Anlatımı ve İçeriği

Elektrokimya, maddenin elektrik enerjisi ile etkileşimi sonucu ortaya çıkan kimyasal dönüşümler ve fiziksel değişimler ile kimyasal değişimlerin elektrik enerjisine dönüştürülmesi işlemlerini inceleyen bilim dalıdır. Elektrokimyasal değişimler hem indirgenme hem de yükseltgenme reaksiyonlarını içerir. Bu tür reaksiyonlar, redoks tepkimeleri olarak da bilinir. Elektrokimya, iyonlar arasında gerçekleşen elektron transferleri ile ilgilenir ve bu süreçler birçok endüstriyel uygulamada kullanılır. Elektrokimyasal yapılar, genel olarak kuru pillerde, teknolojik cihazlarda, otomotiv sektöründe, akülerde ve sanayilerde elektroliz yöntemleri ile sıkça kullanılır.

Aktiflik

Metal iyonlarının elektron verme isteği, ametal iyonlarının ise elektron alma isteği, aktiflik olarak adlandırılır. Yani bir metal ne kadar kolay iyon veriyorsa, ametal iyon da o kadar kolay iyon alıyorsa, o kadar aktif olduğu kabul edilir. Aktiflik konusu üç başlık altında incelenir:

  • Yükseltgenme: Yükseltgenme potansiyeli büyük olan iyon daha aktiftir. Yükseltgenme potansiyeli pozitif olanlar, her zaman hidrojen iyonu aldıkları için hidrojen molekülü açığa çıkarırlar. Buna karşılık, yükseltgenme potansiyeli negatif olanlar hidrojenden pasif oldukları için dışarıya asla hidrojen iyonu vermezler.

  • İndirgenme: İndirgenme, yükseltgenme reaksiyonlarının tam tersidir. İndirgenme potansiyeli büyük olan iyonlar, elektron alarak daha kararlı hale gelirler.

  • Çözünme: Bir metal iyonunun çözünmesi, yükseltgenmesi anlamına gelmektedir. Bir metal iyonu ne kadar kolay çözünüyorsa, o kadar aktif olarak kabul edilir. Herhangi bir tuz çözeltisinde herhangi bir metal çözünüyorsa, o metal daha aktif olarak kabul edilir. Çözünme özelliği yok ise, o metal pasif olarak kabul edilir.

Piller

Pillerde bir ucu artı, diğer ucu eksi iyon olan anot veya katot olarak ifade edilir. İki uç kısım tuz çözeltisi içerisinde yer alır. Anot, yükseltgenme olayının olduğu kısımdır ve aktiflik olayının gerçekleştiği yerdir. Katot ise indirgenme olayının gerçekleştiği yerdir ve katot kabının çözeltisi içerisinde bulunur.

Pil Reaksiyonu ve Pil Çözeltisi

Herhangi bir pil reaksiyonu, anot ve katot reaksiyonlarının tümüne denir. Eğer pil potansiyeli pozitif ise pil kendiliğinden çalışma özelliğine sahiptir. Bu süreçte tuz köprüsü olayı görülür. Tuz köprüsü, iyon denkliğini sağlayarak pilin çalışmasını sağlar. Dış devrede elektron akımı her zaman anot kutbundan katot kutbuna doğru olur.

Elektroliz

Pil sistemlerinde dışarıdan en az pil potansiyeli kadar akım uygulanması ile pilde oluşan olayın tam tersi meydana gelir. Elektroliz, elektrik enerjisi ile kimyasal tepkimelerin oluşumunu sağlayan düzeneklerdir.

Elektrolit

Asit, baz ve tuzlar sıvı halde ya da çözeltisi şeklinde elektriği iletirler. Elektrik akımını ileten bu sıvılara elektrolit denir. Elektrolit maddelerden elektrik akımı geçirilirse, bu kapların çözeltilerinde bulunan katyonlar indirgenir, anyon olan iyonlar ise yükseltgenir. Fakat elektroliz kabının içerisinde birden fazla cins katyon bulunursa, bu katyonlar içerisinde ilk olarak en kolay indirgenen yani indirgenme potansiyeli en büyük olan daha çabuk indirgenir. Daha sonra indirgenme sırası ile indirgenmeye devam eder.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Olasılık Konu Anlatımı ve İçeriği

Olasılık Konu Anlatımı ve İçeriği

Köklü Sayılar Konu Anlatımı

Köklü Sayılar Konu Anlatımı

Basit Eşitsizlikler Konu Anlatımı ve İçeriği

Basit Eşitsizlikler Konu Anlatımı ve İçeriği

Kalıtım Konu Anlatımı ve İçeriği

Kalıtım Konu Anlatımı ve İçeriği

Karekök Konu Anlatımı ve İçeriği

Karekök Konu Anlatımı ve İçeriği

Güncel

Coğrafya Konu Anlatımı

Coğrafya Konu Anlatımı

Güncel

Modüler Aritmetik Konu Anlatımı

Modüler Aritmetik Konu Anlatımı