Basit Makineler Konu Anlatımı
06 Temmuz 2024

Basit Makineler Konu Anlatımı


Gündelik yaşamda kuvvetin yön, doğrultu ve değerini değiştirerek iş yapmayı kolaylaştıran araçlara basit makine denir. Basit makineler, işten kazanım sağlamazlar ancak iş yapmayı kolaylaştırırlar. Basit makinelerin temel noktaları şunlardır:

  • Basit makineler işten kesinlikle kazanç sağlamaz.
  • Basit makineler iş yapmayı kolaylaştırır.
  • Basit makineler yalnızca kuvvetten ya da yoldan kazanç sağlar.
  • Basit makinelerde enerjinin fazladan kazancı yoktur.

Basit Makineler Çeşitleri

Makaralar

Sabit Makara

Sabit bir noktaya asılan ve dönerek cisimlerin hareketlerinde kolaylık sağlayan sistemdir. Makara taşınan yük ile hareket etmez. Sabit makarada taşınan yük ağırlığı işe eşit büyüklüğe sahip kuvvet uygulanmalıdır. Yani; Yük=P ve Kuvvet=F ise F=P olur. Yoldan ve kuvvetten kazanç sağlamazlar. Yük uygulanan kuvvetin tersi yöne doğru hareket eder. Bu nedenle iş kolaylığı sağlar.

Hareketli Makara

Yük ile hareket eden makara sistemidir. Makara ağırlığının önemsiz olduğu bir durumda uygulanacak olan kuvvetin büyüklüğü yük ağırlığının yarısına eşit olur. Kuvvetten iki kat kazanç elde edilir. Yani; Yük=P ve Kuvvet=F ise F=P/2. Yükün 1 metre kadar yol alabilmesi için ipin 2 metre kadar çekilmesi gerekir. Yoldan kayıp olur. Kuvvetten kazanç vardır, ancak işten kazanç yoktur.

Kaldıraçlar

Bir çubuk ve çubuk çevresinde rahatlıkla dönebileceği bir destek noktasından meydana gelen basit makine sistemidir. Amaç; yükü, yükün ağırlığından daha az kuvvet uygulayarak kaldırmaktır. Kaldıraçlarda kuvvet uygulanan noktanın destek noktasına olan uzaklığı kuvvet kolu, yükün destek noktasına olan uzaklığı ise yük kolu olarak tanımlanır. Üç tür kaldıraç vardır:

Desteğin Ortada Olduğu Kaldıraçlar

Kuvvetten kazanç vardır, yoldan kazanç yoktur. Kuvvet yönünü değiştirirler. Pense, tahterevalli, eşit kollu terazi, kerpeten ve makas örnek olarak verilebilir.

Yükün Ortada Olduğu Kaldıraçlar

Kuvvetten kazanç vardır, yoldan kazanç yoktur. Kuvvet yönünü değiştirmezler. El arabası, kürek ve ceviz kıracağı örnek olarak verilebilir.

Kuvvetin Ortada Olduğu Kaldıraçlar

Kuvvetten kazanç yoktur, yoldan kazanç vardır. Kuvvet yönünü değiştirmezler. Cımbız, maşa ve tel zımba örnek olarak verilebilir.

Eğik Düzlem

Bir kalas veya levhanın bir ucundan yükün çıkarılacağı yüksek bir yere dayandırılması ile meydana gelen basit makine sistemidir. Hareketsiz basit makinedir. Amaç; kaldırılması zor olan cisimlerin belirli bir yüksekliğe kadar çıkarılmasıdır. Kuvvetten kazanç sağlarken yoldan kayıp oluşmasına neden olan basit makine sistemidir. Kuvvetten kazandırdığı oranda yoldan kayıp olur. İşten kazanç sağlamaz. Eğik düzlemde yükseklik (H) artarsa kuvvet kazancı azalır, yol kazancı artar. Eğik düzlemde boy artarsa kuvvet kazancı artar ve yol kazancı azalır.

  • F: Kuvvet
  • P: Yük
  • H: Yükseklik
  • L: Boy
  • F x L = P x H formülü kullanılarak eğik düzlem soruları çözülür.

Çıkrık

Dönme eksenleri aynı ve yarıçapları farklı olan iç içe geçmiş silindir sistemine çıkrık denir. Silindirlerde dönme yönü ve dönme sayısı eşit olur. Kuvvetten kazanç, yoldan kayıp olur. Hem iş hem de enerjiden kazanç olmaz. Kıyma makinesi, kuyu, musluk, direksiyon ve kahve değirmeni örnek olarak verilebilir.

  • Çıkrık sorularının çözümü için kullanılacak formül;
  • Kuvvet x kuvvet kolu = Yük x yük kolu
  • F x R = P x r

Dişli Çarklar

Dişli çarkların çapı arttıkça diş sayısı daha fazla olur. Diş sayısı arttıkça tur sayısı da azalır. Fabrikalarda, bisikletlerde ve saatlerde dişli çarklar kullanılır. Dişli çarkların sorularının çözümü için kullanılacak formül şudur:

  • N: Tur sayısı
  • R: Dişlinin yarıçapı
  • N1 x R1 = N2 x R2

Bunların yanı sıra diğer kullanılan basit makineler; kasnaklar, vida ve tekerlektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sindirim Sistemi Konu Anlatımı

Sindirim Sistemi Konu Anlatımı

Dgs Matematik Konu Anlatımı

Dgs Matematik Konu Anlatımı

6 Sınıf Matematik Konu Anlatımı ve İçeriği

6 Sınıf Matematik Konu Anlatımı ve İçeriği

9 Sınıf Fizik Konu Anlatımı ve İçeriği

9 Sınıf Fizik Konu Anlatımı ve İçeriği

Kombinasyon Konu Anlatımı ve İçeriği

Kombinasyon Konu Anlatımı ve İçeriği

Güncel

Deyimler Konu Anlatımı

Deyimler Konu Anlatımı

Güncel

6 Sınıf Fen Konu Anlatımı ve İçeriği

6 Sınıf Fen Konu Anlatımı ve İçeriği

Güncel

10 Sınıf Tarih Konu Anlatımı ve İçeriği

10 Sınıf Tarih Konu Anlatımı ve İçeriği

Katı Cisimler Konu Anlatımı

Katı Cisimler Konu Anlatımı

6 Sınıf Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı

6 Sınıf Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı

Limit Konu Anlatımı ve İçeriği

Limit Konu Anlatımı ve İçeriği